Eén ets, drie staten

Toen Walter Nobbe, mijn goede en levenslang attente vriend nog op de K.A.B.K. in Den Haag zat maakte hij deze drie etsen. Eén plaat, drie bewerkingen.

Waarvan niet met zekerheid te zeggen valt welke van de drie nummer 1. – 2. – of – 3. is.Een landschap met koeien en hooimijten, een landarbeider, een man met de hand op de rug en een kantelend meisje.Dan een gebedskapel met vrouwen en meisjes. Een gevallen meisje en een meisje met geheven arm. En dan, als uit het land omhoogkomend twee figuren: de een gebogen, de ander een arm omhooghoudend achter het hoofd.

Er zijn vier afbeeldingen op één afdruk.

Er zijn drie afdrukken van de in vieren gedeelde plaat.

Op ets 1. de vier afbeeldingen.

Op ets 2. is ondersteboven de afbeelding 2 uit ets 1. zwak zichtbaar. Het kantelende meisje in het derde vak. In het vierde vak, ook ondersteboven, het landschap met de koeien en hooimijten. Heel vaag.

Op ets 3. zijn de bovenste 2. beelden helder afgedrukt.De hemel boven het landschap helder, volkomen schoon gepoetst. En boven de figuren in het tweede vak geen schaduw op de wolken, geen kernschaduw op het gezicht van het kantelende meisje. De onderste twee vakken zijn leeg. Maar er is een restant te zien, héél vaag van het figuurtje uit het derde van van ets 1. en een restlijn van de afdruk uit het vierde vak van ets 1.

Is ets 1. ets 1. ? Heeft hij na de afdruk van ets 1. de onderste twee afbeeldingen weggeschuurd of is het andersom gegaan?

Walter zat het derde of vierde jaar van de opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

1961 of 1962.

afbeeldingen vergroten door er op te klicken

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.