Pays Limousin en de Tour de France

Pays Limousin

Op de laatste dag in de eerste week van de Tour de France ging de rit van Saint Leonard – de Noblat naar Puy de Dome. Dwars door het Pays Limousin. Ik volg de Tour vanuit de toeristieke hoek; het fietsen boeit wel nog steeds, maar al dat gedoe met puntjes halen en die volgstoet met autos afgeladen met vervangde rijwielen hebben wel iets van de oude romantiek verloren doen gaan.

Maar voor deze rit ging ik 100% zitten. Een 10 -daagse wandeling over de Grande Randonnée in het Pays Limousin van de jaren 80 kwam in mijn herinnering op en terug van die reis, aquarelleerde ik dag-herinneringen ( dankzij een zekere mate van eidetisch geheugen ).

Geen fiets te zien daar natuurlijk. We liepen over zandpaden in vrijwel onbewoond bebost heuvelland.

Maar het gebied tussen de D-wegen die de Tour volgde, heeft iets magisch. Iets van vóór de fiets en auto, onbegaanbaar behalve voor voeten. Elke avond een tentje bij zonsondergang, een karig maal uit het rantsoen- assortiment. Wonderstampot uit blik, geplukte melde, bramen, water en soms een brood of een pas geperst kaasje van een afgelegen boerderij. Kleine wilde kersen die intens zoet en geurig waren.

De stilte, de vogels, een oude herder die met een kudde een zandklif afdaalde en ons in onherkenbaar Frans groette en iets vertelde, het maanlicht op een open plek in een heel oud bos en de tent op een voetbalveldje ( het enige vlakke stuk ) waar in de avond jongetjes aan het balletje tikken waren. Dat speelde die 9 -de rit 2023 door mijn hoofd. Tot de strijd om de finish in beeld kwam.

Want die finish is altijd weer een spannend spektakel.

6 genoteerde wandel trajecten:

Tussenstop op de rit naar de randonnee

La Garde-Merline oost

La Mazière Haute

La Mazière nuit et lune

Aan de Saronne

Avond bij Aix en Auvergne

Tussen La Siauve en La Vialatte

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.